Na de (toch wel) mokerslag in Spakenburg van vorige week stond er nu een thuiswedstrijd
tegen Hercules uit Utrecht op het programma. De ploeg die nog geen jaar geleden onze grote
broer uit de KNVB-beker knikkerde en wereldnieuws werd.

wedstrijdbeleving door Marcel

Het eerste kwartier was veelbelovend. Zowel Ajax als Hercules gingen het duel aan met open vizier.
Ajax, dat Daniël van Son op de rechtsback positie had gezet in verband met de schorsing van Ruben
Ligeon, moest wel al snel ondervinden dat de bezoekers uit Utrecht wat makkelijker het balletje lieten
rondgaan. In de 15 e  minuut en na wat dreigende mogelijkheden was daar de eerste echte grote kans
voor de bezoekers via Younes Tufi die zijn schot door doelman Jesper van der Mark gekeerd zag
worden.

Ajax voetbalde iets meer vanuit de omschakeling en zag dat Hercules het initiatief niet schroomde.
Regelmatig kwamen de zwartwitten via vlot lopende aanvallen tot prima mogelijkheden, maar in de
buurt van het doel strandde vaak de goede bedoelingen. Desondanks kreeg Ajax toch ook zijn kansen
bijvoorbeeld in de 26 e  minuut toen Mitchi Huijsman met een halve omhaal de keeper Pepijn Vonk trof.
Het duel golfde heerlijk op en neer. Even later was het eerst Shanon Carmelia die namens Hercules
via een Ajax been op de paal schoot en in de tegenaanval was het Mitchi Huijsman die zijn kopbal
onvoldoende kon raken waardoor de bal nu naast ging. Op het half uur kreeg Hercules opnieuw een
uitstekende kans op de voorsprong toen Dylan Chiazor  doelman van der Mark weer eens
tegenkwam. Dat het nog 0-0 stond na 45 minuten voetbal was een klein wonder te noemen. Voetballend oogde
Hercules hierbij wel net even wat comfortabeler dan Ajax.

Tweede helft
Wat Hercules naliet voor de pauze deed het wel meteen in de 47 e  minuut. Het was Younes Tufi die in
alle vrijheid de bal mocht ontvangen, mocht uithalen vanaf zo’n twintig meter en zo verdween de bal
met precisie in de rechterhoek voor de verdiende 0-1. Ajax was niet goed de kleedkamer uit gekomen,
want het veldspel was slordig met onnodig veel balverlies en Hercules profiteerde daar optimaal van.
Na een mooie combinatie was het Tim Pieters ( wie kent hem niet …) die de paal raakte in de
53 e  minuut.

Vlak hierna zagen we dat na langdurig blessureleed Tristan Buis zijn comeback voor Ajax maakte en
hij was in de 60 e  minuut meteen het eindstation na een heerlijke Ajax aanval. Zijn kopbal eindigde
jammerlijk op de bovenkant van de lat. Ajax begon zich wat meer te roeren na de invalbeurt van Buis
en het veldspel werd ook weer wat beter. In de 62 e  minuut werd een prima counter van Ajax abrupt
onderbroken door Younes Tufi. Hij kreeg geel voor zijn overtreding, maar Kenneth Misa-Danso (die de
bal oppikte) leek op het doel af te gaan ware het niet dat scheidsrechter Janssen af floot voor een
overtreding op Mitchi Huijsman en Ajax dus geen voordeel gaf maar een vrije trap.

Het zure was dat vijf minuten later Hercules, na een slordige Ajax opbouw, de bal oppikte net buiten
de zestienmeter en via Sel Bastmeijer de 0-2 op het scorebord bracht. Een forse streep door de
rekening omdat Ajax juist leek terug te komen in de wedstrijd en in een betere flow zat. Ajax toonde
hierna andermaal wilskracht, maar Hercules zat uiteraard in een zetel met die 0-2 en had in de 75e
minuut bijna verder kunnen uitlopen. Tim Pieters zag zijn inzet net naast de paal verdwijnen. Ajax
dacht misschien niet veel later een strafschop te kunnen claimen na een duwfout op Fabian
Sporkslede, maar deze werd weggewuifd. Ook het venijnige schot van Tristan Buis werd een prooi
voor doelman Vonk. Het zat Ajax niet mee en zo ging het de slotfase in. Hercules kwam hierin
nauwelijks in de problemen. Het had gewoon de controle  met name via een prima middenveld en zo
moest Ajax lijdzaam toezien dat Hercules in blessuretijd zelfs nog dicht bij de 0-3 was via Bilal
Amakran.
Nadat de ruim negentig minuten voetbal erop zaten waren de druiven opnieuw zuur voor Ajax.
Inclusief de verloren bekerconfrontatie met Kolping Boys heeft Ajax al zes duels achtereen niet meer
gewonnen. Volgende week wacht een oude bekende als Ajax in Huizen moet aantreden tegen de
plaatselijke SV.

Nawoord
Allereerst wilde trainer Sander Middelbeek zijn keuze voor Daniël van Son op de rechtsback plaats
kort toelichten met een bondig antwoord. “Ik zie op dit moment geen betere alternatieven”
Na een uitstekende start van het seizoen zit Ajax nu qua resultaat in een mindere fase, iets dat
Middelbeek niet zo vreemd vind ook omdat de tegenstanders van een ander kaliber waren. “We
hebben ook vandaag weer verloren van een prima tegenstander die gewoon veel kwaliteiten bezit,
ervaren zijn en dan kun je verliezen. Wij kregen Hercules niet onder druk in de eerste helft en dus heb
ik in de rust een pittig gesprek gehad met de spelers, want met die 0-0 mochten wij niet mopperen. Als
je namelijk niet alle 11 hetzelfde denkt en doet dan wordt je gewoon weggetikt tegen dit soort
tegenstanders. Ze waren net even overal een stapje eerder en sneller, maar vooral assertiever en dus
liepen wij te vaak achter onze tegenstander aan en de feiten. Na rust kom je gewoon te vroeg op
achterstand, maar als je op 20 meter van hun doel balverlies leidt dan moet je aanvoelen en uitvoeren
dat je hun counter toch ergens moet gaan onderbreken. Wij kunnen goed voetballen. Het spel zonder
bal is echter minstens net zo belangrijk en daar laten wij steken vallen. De jongens zien dat ook maar
nu is het aan hun omdat te gaan veranderen.”
Op de vraag of Huizen uit (aanstaande zaterdag) nu niet nog belangrijker wordt na deze nederlaag
was Sander stellig in zijn antwoord. “Elke wedstrijd is belangrijk en op Urk thuis na hebben wij in
iedere wedstrijd laten zien dat we mee kunnen op dit niveau. Daarnaast hebben we in iedere wedstrijd
voldoende kansen gehad, dus nee …. Huizen uit wordt niet belangrijker dan de vorige duels.”
De slotzin van Sander Middelbeek was respectvol maar ook fraai. “Wat wij nu missen is een vleugje
Johan Neeskens … ten koste van alles willen winnen. Laten we maar bij Huizen proberen daar mee