Dennis Bogaard is het exponent van wat initiatiefnemer Johan Cruijff voor ogen had voor de Ajax zaterdag amateurs. Een 2e jong Ajax voor spelers die uit een overvolle succesvolle Ajax jeugdlichting kwamen maar aangezien je maar 11 spelers kan opstellen anders verloren zouden gaan voor Ajax. Dennis debuteerde in de zaterdag 1 op 17 jarige leeftijd en maakte meteen indruk. Niet alleen vanwege zijn voetbalkwaliteiten maar juist ook door zijn positieve mentaliteit en instelling om Ajax naar de hoogste regionen te brengen. Dennis was dan ook medeverantwoordelijk voor 2 op elkaar volgende kampioenschappen die van de 3e klasse en vervolgens de 2e klasse waardoor Ajax het beoogde doel van J.C. haalde, namelijk spelen op het fysiek sterke hoogste amateurniveau de toenmalige 1e klasse zaterdag.

Na een keiharde leerschool op het hoogste amateurniveau met veel lof en goed Ajax voetbal maar net te weinig punten moest Ajax in 1994 een stapje terug doen om het seizoen erop met de inmiddels volwassen Bogaard weer te promoveren naar het allerhoogste via de nacompetitie. Na 5 jaar Ajax zat.1 ging Dennis een jaartje buurten bij AFC. Om één seizoen later teruggevraagd te worden door zijn Ajax als aanvoerder om er vervolgens nog 7 jaar en ruim meer als 200 wedstrijden in 12 seizoenen Ajax zaterdag 1 aan toe te voegen. In stijl afscheidnemend als speler met het Kampioenschap van de 1e klasse (inmiddels het 2e niveau) en voor de 3e keer promotie naar de bovenste regionen. Waar Ajax zaterdag ditmaal een blijvertje zou worden met Dennis Bogaard in het nieuwe seizoen 2003-2004 als gedreven teammanager van de zaterdag 1. Een functie die hij 4 jaar met verve zou doen als verlengstuk van de technische staf en stiekem als assistent trainer met al zijn ervaring.

Dennis Bogaard ontvangt dan ook niet alleen de oorkonde voor ruim 200 wedstrijden Ajax zaterdag 1, maar uiteraard ook de hoogste eer die een Ajax zat.am. speler kan ontvangen namelijk die van AJAX ZATERDAG GODENZOON. Overigens bewust met hoofdletters geschreven “Maar da’s logisch” hoor ik Johan denkbeeldig zeggen.

Tekst: Paul Buffing