Het affiche klonk vooraf al spectaculair en riep de nodige verwachtingen op en ik kan de lezers alvast verklappen: het werd een wedstrijd om van te smullen. Natuurlijk: de blessure van Niels de Vries was vooraf nog een veelbesproken onderwerp maar dit Ajax kent nog meer ingrediënten dan alleen een speler die veel scoort namelijk: de onmiskenbare teamgeest.

Wedstrijdbeleving door Marcel

Het eerste moment van opwinding geschiedde al in de 5e minuut toen doelman Axel Weitz iets te veel zelfvertrouwen leek te hebben wat bijna door Ramon Beens werd afgestraft, maar de al eerder genoemde doelman greep gelukkig tijdig in. Daarna mocht Ajax de bal hebben maar voor alsnog deed de ploeg daar nog weinig mee. De bezoekers lieten opeens van zich horen in minuut 17 toen de corner van William Jansen bij de 1e paal werd binnen gekopt door Ramon Beens (0-1) Maar het antwoord van Ajax volgde snel en viel weer uit zo’n kenmerkende Ajax 2 aanval ; eerst was het Thijs Ernest die over de breedte van het veld Sabri Zahhaf wist te bereiken welkee vervolgens Terzo Stemerdink een afgemeten voorzet zag geven op de inkomende Nick Klene die van dichtbij scoorde (1-1) Het werd vervolgens een boeiend gevecht tegen het sterke collectief uit Genemuiden, die in prima omschakelingen met name over rechts regelmatig van zich lieten horen. Toch was het Ajax dat zomaar de leiding had kunnen nemen want pardoes viel in de 29e minuut de bal voor de voeten van Nick Klene die zijn slappe inzet gekeerd zag worden. In de tegenaanval was het andermaal over rechts Niek Beens die ervan door ging en zijn schot vervolgens gekeerd zag worden door Axel Weitz. De meer dan interessante 1e helft werd afgesloten met een 1-1 tussenstand al was Ajax in de blessuretijd nog dichtbij de 2-1 voorsprong.

Na de pauze liet sc Genemuiden meteen weer van zich horen: Anne-Jan Brouwer schoot via de bovenkant van de lat net over. Maar ook Ajax liet zich gelden en was in de 51e minuut via Terzo Stemerdink dichtbij een voorsprong. Het spel leek wel op een flipperkast maar dan wel één van een zeer goed bouwjaar: het spel golfde op en neer en nu was het weer sc Genemuiden via Niek Beens ( redding Axel Weitz ) die dichtbij de voorsprong waren. Maar de gasten kregen uiteindelijk in deze fase wel loon naar werken en hoe !!! Na een corner nam Gerhald Visscher de bal op dik 20 meter in één keer op zijn pantoffel en zelfs de rood-witte aanhang kon niet anders dan beamen dat dit een wereldgoal was (1-2). Maar lang konden de bezoekers niet genieten van deze voorsprong want nog geen 5 minuten later lag de bal op de stip nadat Terzo Stemerdink naar het gras ging. De 11 meter die genomen werd door Terzo Stemerdink zelf werd door doelman Henniphof gestopt maar de bal stuitert terug in het veld waarna Thomas Link super attent was om alsnog de 2-2 binnen te schieten. Het was al een heerlijk voetbal gevecht maar de koek was nog lang niet op, want opnieuw werd sc Genemuiden dreigend uit een corner ditmaal via Hadde Pleijsier.

Ondertussen moet vermeld worden dat de duels ook steeds grimmiger werder waar de scheidsrechter van dienst niet altijd goed mee omging. Maar Ajax was voordat het laatste kwartier aanbrak ondertussen wel de bovenliggende partij geworden qua veldspel en kon dit bijna ook omzetten via Thomas Link (74e) in een voorsprong ( redding doelman Henniphof). Ajax had vanmiddag Paul Quasten in zijn gelederen en dat was duidelijk zichtbaar: de routinier was nadrukkelijk aanwezig, zo ook in de 75e minuut toen hij een verwoestend schot los liet die doelman Henniphof niet onder controle kreeg waarna Nick Klene ‘dank je wel’ zei (3-2). Deze heerlijke pot voetbal kreeg nog een slotfase die bol stond van de emoties: nadat eerder scheidsrechter van den Boogaard een bewuste tackle van achteren op een Ajax speler onbestraft liet, was hij nu er wel als de kippen bij op advies van de grensrechter om Mitchell Burgzorg met rood te bestraffen nadat hij een natrappende beweging maakte naar Carlo Last die de eerste overtreding maakte. Ajax moest aan de bak met 10 man en dat met die broze voorsprong, maar onder aanvoering van de solide spelende Siver Abdulrahman pareerde Ajax iedere aanval en kon zelfs in de omschakeling nog dreigend worden. Want uiteraard er was opeens ruimte omdat sc Genemuiden aandrong zo ook in de 86e minuut toen Jemaro Breinburg ervan door ging en een hard schot afvuurde die doelman Erwin Henniphof andermaal weer los liet waarna Paul Quasten in de rebound de 4-2 binnen schoot. Ajax had vleugels en dat met een man minder want twee minuten later was het Terzo Stemerdink die zijn schot geblokkeerd zag worden wat anders waarschijnlijk de 5-2 zou betekenen. Het ijzersterke collectief van Ajax kwam diep in blessuretijd nog 1x goed weg maar doelman Axel Weitz voorkwam dit en zo na bereikte Ajax na een enerverend duel de halve finale.

Tot slot een dikke pluim , want mannen wat hebben jullie een karakter getoond en ook daarmee win je wedstrijden. Het belooft wat voor volgend weekend als thuis RKSV Nemelaer uit Haaren de laatste horde is op weg naar de finale !!

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.