Ondanks dat de druiven zuur waren na de nederlaag vorige week tegen Eemdijk bood het veldspel van Ajax wel voldoende perspectief en houvast voor de kraker tegen IJsselmeervogels. Het zou een gedenkwaardige herfstmiddag worden.

Wedstrijdbeleving door Marcel

Bij één van de meest bekende en gerenommeerde amateurclubs van Nederland was de start van
Ajax, dat weer met Roy Deken Kenneth Misa-Danso in de basis begon, overdonderend. Direct na de
aftrap kwam de bal via ex- IJsselmeervogels speler Daarren Rosheuvel en Tim Correia op rechts bij
een andere oud-IJsselmeervogels speler Daniël van Son. Zijn schot (of voorzet?) belandde na 32
seconden in de verre hoek en zo stond het plotseling 0-1. De Vogels wisten nu ook dat ze aan de bak
moesten en in de 8e minuut was het al bijna 1-1 ware het niet dat Jesper van der Mark de bal uit de
hoek dook na het schot van Marouane Afaker. Het was smullen in Spakenburg, want beide teams
kozen de aanval. Ajax deed dat wel iets meer vanuit de omschakeling, terwijl het initiatief logischerwijs
bij de Vogels lag.

In de 13e minuut werd Jim Beers diep gestuurd en was het Ruben Ligeon die hem licht toucheerde,
althans zo leek het vanaf de tribune. Ondanks dat er nog voldoende mensen in het centrum waren
interrumpeerde scheidsrechter Boel dat dit een doorgebroken speler was en zo kon Ligeon inrukken
met een rode kaart. Ajax, dat gesteund werd door die vroege voorsprong, moest nu wel ruim 80
minuten met 10 spelers verder en dat was uiteraard koren op zijn molen voor de thuisclub. De
promovendus pakte deze domper vervolgens geweldig op. Met een formidabele defensie geleid door
veldmaarschalk Roy Deken werden de rijen gesloten en koos Ajax er zorgvuldig voor om zijn
momenten te gaan pakken. Dat deed het ook in de 21e minuut toen Daniël van Son de bal strak
voorgaf en waar Kenneth Misa-Danso vervolgens net niet bij de bal kon komen. In de tegenaanval
was het Jim Beers die dacht te scoren, maar zijn doelpunt werd afgevlagd voor buitenspel. Even later
was de thuisclub weer dicht bij de 1-1, maar Marouane Afaker schoot van dichtbij hoog over. Ajax
bleef gedisciplineerd voetballen met zeer weloverwogen uitvallen, maar moest natuurlijk het initiatief
overlaten aan een sterk aandringend IJsselmeervogels dat in de 33e minuut 1-1 maakte. Het was Jim
Beers die Marouane Afaker vond die direct doorspeelde op Thomas Beekman. Hij rondde vervolgens
deze fraaie en snelle aanval beheerst af.

Een mooi en typerend voorbeeld voor het Ajax van hedenmiddag volgde in de 34e minuut toen er een
passend en verrassend antwoord op de gelijkmaker werd gegeven. Na een mooie dieptebal van
Daniël van Son op Mitchi Huijsman (die kaatste op Tim Correia) kwam de bal kwam op de linkerkant
terecht bij Kenneth Misa-Danso. De routinier zette zijn actie naar binnen in en op de rand van het
strafschopgebied krulde hij (à la Steven Bergwijn in zijn beste dagen) de bal daarna diagonaal in de
verre hoek voor werkelijk een magnifieke 1-2. Een juweel van een treffer en zo kwam Ajax weer op
voorsprong. Trainer Sander Middelbeek greep vlak hierna in en haalde de aanvaller van het veld voor
Kai Heerings om zo de defensie weer op orde te krijgen.
Natuurlijk was er daarna weer volop druk van de thuisclub en moest Ajax regelmatig achteruit. De
wijze waarop Ajax zich opstelde als team, de rijen gesloten hield en zelfs nog brutaal de aanval koos
indien dat kon verdiende respect. De Vogels konden Ajax nog niet kapot spelen en dat was absoluut
de verdienste van het tiental uit Amsterdam.

Tweede helft
Ondanks dat de eerste kans na rust van Jim Beers was, was het Ajax dat in de 50e minuut voor echte
reuring zorgde en sportpark De Westmaat liet opschrikken. Het was de uitstekend spelende Tim
Brinkman die Mitchi Huijsman diep stuurde. De keihard werkende nummer 9 van Ajax omspeelde
vervolgens doelman Jaimy Schaap en werd hierbij neergehaald. Penalty voor Ajax en slechts geel
voor de doelman. De grote vraag was dan ook of dit ook niet een doorgebroken speler was. Schaap
mocht echter blijven staan (blesseerde zich wel bij deze actie en moest later worden vervangen door
Bram Kaarsgaren). Fabian Sporkslede benutte vervolgens de penalty beheerst (1-3) en het werd
daarna muisstil in Spakenburg. Het tiental uit Amsterdam toonde flair, was brutaal, zeer gefocust en
frustreerde zo de torenhoge favoriet voor de titel in de Derde Divisie.

IJsselmeervogels probeerde uiteraard van alles, maar Ajax bleef verrassend nog overeind. Toch was
het na een corner Junior van der Velden die in de 65e minuut met zijn hoofd eerder bij de bal was dan
doelman van der Mark en zo de spanning weer volledig  terugbracht (2-3). Ajax moest achteruit maar
bezweek nog niet. Uiterst geconcentreerd vanuit een hecht georganiseerd collectief kroop de tijd
steeds verder richting het einde in het voordeel van Ajax. Ondertussen voelde Ajax zich regelmatig te
kort gedaan door de scheidsrechter Boel die vaak wel iets te makkelijk en te snel floot voor de
Spakenburgers en haalde helemaal de woede op de hals van de Ajacieden toen Fabian Sporkslede
aan het hoofd geraakt werd en op de grond bleef liggen. De leidsman liet doorspelen terwijl juist de
KNVB regels hieromtrent heel duidelijk zijn.

Voetballend was IJsselmeervogels nog nadrukkelijker op zoek naar de gelijkmaker, maar ook net even
iets te onrustig. Ondanks grote kansen voor Marouane Afaker (75e minuut) en Jim Beers (85e minuut)
bleef de 2-3 op het bord staan.
De slotfase kwam steeds dichterbij en een stunt leek aanstaande voor het dappere Ajax dat
IJsselmeervogels nog steeds in de toom wist te houden met zo nu en dan ook wat geluk. De wereld
had in de 88e minuut helemaal op zijn kop kunnen staan. Invaller Vincenzo Schep zag doelman
Kaarsgaren iets te ver voor zijn doel staan en met een geplaatst schot vanaf zo’n 30 meter wist Schep
de doelman bijna te verrassen ware het niet dat de vingertoppen van de invaller-doelman dit
voorkwamen.

We zaten inmiddels in de blessuretijd. De Vogels speelde nu alle ballen lang naar voren om de Ajax-
defensie te ontregelen wat in de 92e minuut ook gebeurde. Jim Beers voelde het lichaam van zijn
opponent in de rug en met een omhaal verraste hij van der Mark voor de fraaie 3-3. Vlak hiervoor was
Ajax ervan overtuigd dat het mocht gaan ingooien wat vervolgens niet gebeurde met als gevolg dat
IJsselmeervogels in balbezit bleef en dat leidde tot de gelijkmaker.
Ajax kon leven met een punt, maar scheidsrechter Boel wilde waarschijnlijk nog niet naar huis
ondanks dat hij regelmatig leek af te fluiten maar toch weer liet doorspelen. In de 96e minuut kreeg
Ajax de genadeklap. In een onoverzichtelijke situatie waar Ajax de bal niet weg kreeg was het Thomas
Beekman die Ajax in diepe rouw dompelde toen hij attent opdook bij de tweede paal en grote
vreugdetaferelen deed ontstaan. Toen luttele seconden later het al eerder verwachte eindsignaal klonk
heerste er meteen veel frustratie bij Ajax zowel op het veld als in de catacomben. Er was nog even
geen tijd voor hoe dapper, volwassen en hoe goed Ajax gevoetbald had.

Nawoord
Sander Middelbeek wilde na afloop inhoudelijk weinig zeggen over de wedstrijd. Wel complimenteerde
hij zijn jongens die, inclusief blessuretijd, ruim 85 minuten lang met 10 man hadden gespeeld. “Ik ben
wel zeer gefrustreerd over de rode kaart. Een gezochte overtreding van hun aanvaller die handig op
de situatie inspeelde zoals hij zelf na afloop ook toegaf. Daarnaast was het geen doorgebroken speler
omdat er nog meer verdedigers in de buurt waren. We hebben echter met 10 man onze rug gerecht
en IJsselmeervogels aan het wankelen gebracht met op een gegeven moment die 1-3  tussenstand.
Het deed me goed dat ik na afloop door diverse mensen van de thuisclub werd aangesproken dat na
de 2-3 de wedstrijd ook door, laat ik het zo zeggen, andere elementen beslist werd”. Daar wilde de
hevig teleurgestelde Sander Middelbeek het bij laten voor vandaag.

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

IJSSELMEERVOGELS – AJAX 4-3 (1-2)

0-1 Daniël van Son (1.)
1-1 Thomas Beekman (33.)
1-2 Kenneth Misa-Danso (34.)
1-3 Fabian Sporkslede (53., pen.)
2-3 Junior van der Velden (66.)
3-3 Jim Beers (90+4)
4-3 Thomas Beekman (90+6)