De druiven waren zuur na het verlies afgelopen woensdag tegen Kolping Boys. Het veldspel was bij vlagen gewoon prima, maar Ajax kan de laatste wedstrijden het net maar moeilijk vinden en dan is het lastig om wedstrijden te winnen. Kon daar op de laatste zaterdag van september verandering in worden aangebracht thuis tegen Eemdijk?

Wedstrijdbeleving door Marcel

We waren amper 20 seconden aan de gang of Eemdijk liet al van zich horen. Jeffrey van den Dikkenberg kon net niet bij een voorzet komen met zijn hoofd. Ajax was gewaarschuwd en dat werd vertaald en omgezet in daden op het veld, want de Amsterdammers speelden daarna dertig uitstekende minuten voetbal. In de 7e minuut was het Mitchi Huijsman die met zijn hoofd niet genoeg richting kon geven aan de bal waardoor deze net naast ging. Ruim een minuut later zagen we een venijnige uithaal van Tim Correia die een prooi werd voor doelman Beukers. Ajax werd toch beloond in de 13e minuut nadat Tim Brinkman vanaf links de bal panklaar bij de tweede paal neerlegde waar vervolgens Daniël van Son simpel de 1-0 kon binnen schieten. Eemdijk, dat prima georganiseerd speelde, werd overrompeld en Ajax had in de 18e minuut zichzelf wederom moeten belonen met een doelpunt. Daniël van Son legde via Ruben Ligeon de bal klaar voor Tim Correia die daarna hard en rakelings over schoot. Pas in de 22e minuut kreeg Eemdijk de kans op de gelijkmaker. Doelman Jesper van der Mark redde knap op het schot van Argjend Selimi en was het Sven Deen die niet kon missen maar dat wel deed in de rebound.

Beide teams gingen volle bak vooruit en het was leuk in Amsterdam om als toeschouwer aanwezig te mogen zijn. De aanwezigen werden op hun wenken bediend in de 32e minuut toen langzaam het duel wat kantelde. Het was Peter van de Groep die de 1-1 binnenschoot nadat Ajax een corner slecht verwerkte. Ajax verloor hierna de grip enigszins en Daniel van Son was ondertussen geblesseerd van het veld gegaan (Vincenzo Schep viel in) en de bezoekers, die zeer sluw en slim speelden, grepen hun kansen en drie minuten later stond het plots 1-2. Het was Sven Deen die voorgaf en wederom greep de Ajax-defensie te laconiek in waardoor Jeffrey van den Dikkenberg kon scoren.

Ajax toonde voor de rust wel wilskracht en karakter en had in de 39e minuut op 2-2 moeten komen. Na een prima steekbal van achteruit (Fabian Sporkslede) was het Mitchi Huijsman die alleen op doelman Beukers kon aflopen, maar helaas faalde de nummer 9 van Ajax en het balletje rolde nu naast de paal achter. Zo deed Ajax simpelweg zichzelf tekort na 45 minuten amusant voetbal en gaf Eemdijk een lesje in effectiviteit en daadkracht.

Tweede helft

Na de pauze was de eerste grote kans voor Ajax. Tim Correia stelde Mitchi Huijsman in staat om te scoren, maar zijn schot ging recht op doelman Beukers af. Na ruim een kwartier spelen was het opnieuw Mitchi Huijsman die goed de ruimte koos en vrij baan had richting het vijandelijke doel. In plaats van zelf uit te halen koos hij voor een balletje breed op Tim Correia die zijn schot vervolgens geblokt zag worden. Nee, Ajax had het vizier niet op scherp staan en de vrees dat het missen van vele kansen wel eens Ajax duur te staan kon komen werd in de 64e minuut bijna bewaarheid toen Sven Deen in de counter dicht bij de 1-3 was. Ook in de 66e minuut (na een corner van Eemdijk) waren de gasten dicht bij een doelpunt. Het was Jesper van Dalen die via de lat overschoot.

Ajax gaf de strijd niet op en ging steeds meer va-banque spelen. Er ontstonden zo ruimtes achterin en dus moest alles wel blijven kloppen wat in de 77e minuut niet het geval was. Een lange bal van achteruit stuitterde ongelukkig net voorbij invaller Kai Heerings die zo Jeffrey van den Dikkenberg in staat stelde om alleen op doelman van der Mark af te lopen. Koelbloedig tekende hij voor de 1-3.

Ajax en Eemdijk waren vanmiddag absoluut aan elkaar gewaagd en een gelijkspel zou meer dan terecht zijn geweest ware het niet dat de bezoekers volgens de wetten van Derde Divisie voetbal spelen. Die hadden ze net even wat beter onder de knie hadden dan Ajax. Ook al had Ajax in de 90e minuut via Vincenzo Schep (redding doelman Beukers) de 2-3 op de schoen, maar het zat er niet meer in en het kwam zelfs in de 94e minuut nog goed weg toen Sven Deen net naast kopte namens Eemdijk.
Voor het duel waren het een paar groene druifjes die nog zuur waren, maar die groeiden na dik 90 minuten voetbal vanmiddag uit op een heuse tros waar menig groenteman jaloers op zou zijn geweest.

Volgende week wacht een bezoek naar Spakenburg waar een schitterend affiche wacht: IJsselmeervogels – Ajax met waarschijnlijk weer Roy Deken en Kenneth Misa-Danso bij de selectie. Daarnaast is ook Tristan Buis hard op de weg terug. Hij maakte vandaag zijn rentree bij het 2e elftal en scoorde daarin meteen.

Nawoord

Gek genoeg was trainer Sander Middelbeek na afloop een tevreden man. “Voetballend hebben wij de tegenstander, zeker de eerste 30 minuten, aardig onze wil opgelegd met gewoon prima voetbal. Helaas belonen wij ons zelf nog steeds niet of onvoldoende. We zijn niet dodelijk genoeg in de afronding. Dan weet je dat Eemdijk uit een ander vaatje gaat tappen omdat ze nog leven met 1-0. Dit onderdeel moeten wij snel onder controle zien te krijgen of beter gezegd gaan herkennen, want het zijn nu steeds harde leermomenten. Eemdijk was niet beter dan ons vandaag, maar wel slimmer omdat ze wel door hebben en weten wat wedstrijden zoals deze dan nodig hebben als het voetballend even niet lukt. Ze maken de doelpunten vanuit de mogelijkheden die ze krijgen, maar die dwongen zij ook af op basis van een prima inzet. Het heeft geen zin om te treuren. Wij gaan verder op de ingeslagen weg qua voetbal en zijn weer een stap verder in hoe het beter moet. Daar gaan we verder mee aan de slag”, sprak de jubilaris na afloop.

Sander Middelbeek werd door het webteam gehuldigd voor 100+ wedstrijden als trainer van de Zaterdag 1. Zie onze website voor meer info hierover.

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

AJAX – EEMDIJK 1-3 (1-2)

1-0 Daniël van Son (13.)
1-1 Peter van de Groep (32.)
1-2 Jeffrey van den Dikkenberg (35.)
1-3 Jeffrey van den Dikkenberg (77.)

Scheidsrechter: Willem Kuijntjes
Assistent-scheidsrechter: Chieljan Veen en Jan van Gurp