De nederlaag tegen Urk vorige week werd geaccepteerd omdat dit een ploeg was ‘van een ander kaliber’. Op een stralend Sportpark de Lok in Tiel moest Ajax de punten weer gaan pakken tegen een opponent die vooraf, gezien de stand op de ranglijst, misschien meer mogelijkheden biedt voor Ajax.

Wedstrijdbeleving door Marcel

Na een enthousiast begin van TEC met twee prima mogelijkheden voor Anderson Lopez en Fabian Serrarens pakte Ajax langzaam de draad op. Dat begon in de 9e minuut toen Tim Correia met een prima steekpass spits Mitchi Huijsman wegstuurde. Zijn subtiele puntertje verdween naast doelman Schuurman en het doel. Na een kwartier spelen werd Mitchi Huijsman binnen het strafschopgebied onderuit geschoffeld en zo mocht Ajax via Fabian Sporkslede de score openen vanaf de penaltystip (0- 1).

Het leek een zorgeloze middag te worden, omdat Ajax inmiddels de touwtjes wel in handen had gekregen, maar de realiteit in het vervolg werd een hele andere. TEC bleef enthousiast, positief voetballen en draaide heel langzaam de rollen weer om. Ondanks dat Redouan Hazzat graag een penalty wilde hebben in de 21e minuut kreeg TEC voetballend juist steeds meer grip op het steeds slordiger spelende Ajax. Toch waren de Amsterdammers in de 28e minuut dicht bij de 0-2 toen doelman Schuurman het schot van Huijsman keurig tot corner verwerkte. De hoekschop leverde daarna wederom een hoekschop op en de Tielse defensie wankelde heel even.

De thuisploeg bleef echter onvermoeibaar en Anderson Lopez testte in de 30e minuut het aluminium met zijn vlammende schot. Drie minuten later kon Tim Brinkman de bal ternauwernood weghalen voordat Serrarens kon uithalen. Ajax zat in de verdrukkin, want zowel in de 35e minuut (schot Wilaid Hassoun) als in de 38e minuut (kopbal Serrarens) kwam de promovendus behoorlijk goed weg. Ajax speelde met vuur. Het veldspel oogde wat laconiek of onnauwkeurig tegen het gretige TEC die Ajax steeds meer in de nek begonnen te hijgen. Vlak voor rust had Jeffrey Ket de gelijkmaker op zijn hoofd. Andermaal na een prima cornerbal kon hij ongehinderd inkoppen ware het niet dat de bal uit de doelmond werd gekopt. Zo kon Ajax even bijkomen met die 0-1 voorsprong in de rust.

Tweede helft
Ook in de tweede helft bleef TEC de aanval zoeken en moest Ajax alle zeilen bijzetten. Zo ook in de 55e minuut toen Hicham Lechkar maar luttele centimeters naast schoot. Ajax kreeg de grip lees controle er niet op en bleef volharden om het eigen spelletje te blijven spelen. Helaas er ging te vaak net even wat mis en zo kon TEC Ajax onder druk blijven zetten. Na ruim een kwartier kwam Ajax weer eens goed weg toen Nino van den Heuvel zijn eigen doelman passeerde na een voorzet van invaller Oguzhan Yelkovan. Of de voorzet achter de doellijn was geweest en/of er stond iemand buitenspel? Geen idee, maar het doelpunt werd afgekeurd.

Het was echter uitstel van executie, want in de 64e minuut kwam de verdiende gelijkmaker alsnog op het scorebord toen Anderson Lopez door het midden hard uithaalde 1-1. De thuisploeg leek in de 66e minuut ook de 2-1 te scoren, maar opnieuw werd er een goal afgevlagd voor buitenspel nadat Jarchinio Antonia de rebound (na een knappe safe van doelman Jesper van der Mark) binnen schoot.

Ajax stond al een tijdje in de overlevingsstand, maar voor iedere meter werd geknokt om sowieso een punt mee te gaan nemen naar De Toekomst. In de 85e minuut leek Ajax zelfs de 1-2 te gaan maken nadat invaller Adil el Yettefti Mitchi Huijsman wegstuurde. De eenzame spits schoot te gehaast waardoor deze unieke mogelijkheid verloren ging. Ajax werd in blessuretijd (die 6 minuten duurde) nog stevig onder vuur genomen en onze huisfotograaf Rob kon nog alleen met zijn telelens de acties van Ajacieden van dichtbij waarnemen. Daarnaast mocht het zijn handen dichtknijpen dat Roy Deken de bal nog kon toucheren op het schot van Lopez (corner) en dat Walid Houssan net niet bij de bal kon komen in kansrijke positie. Er volgde nog wat corner ballen die Ajax doorstond en zo kon het een zwaarbevochten punt koesteren.

Nawoord
Trainer Sander Middelbeek was content met de start van zijn ploeg wat in de voorbije weken wel anders was geweest. “De voorsprong in die fase was gewoon verdiend. In de tweede helft hadden wij het simpelweg heel moeilijk. Wij hebben echter wel voor iedere meter gestreden in deze lastige uitwedstrijd ook al was het dan voetballend minder. Als je naar de stand kijkt denk je inderdaad misschien vooraf, dat doen we wel even maar TEC is naar verluidt al een jaar lang ongeslagen thuis, versloeg Urk met 4-2 voor de beker en speelde niet zo lang geleden nog wel 2e Divisie. Kijk eens naar het budget wat ze te spenderen hebben en met welk materiaal ze spelen. Dit is gewoon een goede ploeg. Daarom ben ik tevreden met dit zwaarbevochten punt.

Tot slot sprak Middelbeek over het zware programma inclusief de beker. “Het zijn wel drie duels per week en dat vreet gewoon energie. Daarom ga ik zorgvuldig om met de speelminuten van bepaalde spelers en dus is het balanceren wie je kunt opstellen en wie je soms even uit de wind moet houden. Mooi voorbeeld is Darryl Lachman die vandaag zijn eerste minuten heeft gemaakt. Woensdag aanstaande weer een belangrijke pot tegen Kolping Boys, want wij willen het hoofdtoernooi bereiken van de KNVB-beker”, sprak Middelbeek tot slot.

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

TEC – AJAX 1-1 (0-1)
0-1 Fabian Sporkslede (16., pen.)
1-1 Anderson Lopez (64.)

Scheidsrechter: Robin Brinkman
Assistent-scheidsrechters: Cas Wessels en Edwar Holvast