De competitiestart verloopt tot dusver crescendo voor Ajax. De resultaten zijn goed en de wijze waarop deze tot stand kwamen brengt menigeen ook in goed humeur. Een eerste echte ultieme test tegen koploper Urk stond nu op het programma. Dit soort kaliber tegenstanders gaan echt bepalen of je wat in de melk te brokkelen hebt in de bovenste regionen van de 3e Divisie.

Wedstrijdbeleving door Marcel

Nou, dat heeft Ajax geweten. Op een mooie na zomerse zaterdag en gesteund door zeker dik 200 toeschouwers uit het vissersdorp was de start van de fiere koploper overweldigend. De voorzet van Riekelt Nentjes in de 3e minuut belande in eerste instantie bij Jan Ras. Zijn actie stierf in schoonheid, maar hij had het geluk dat de bal daarna terecht kwam bij Lucas Schraal die wel doeltreffend uithaalde (0-1).

Ajax werd overdonderd in de beginfase door een uitstekend collectief waar bijna alles klopte. Als een harmonica sloten naadloos alle linies op elkaar aan en zo werd er continu via het middenveld de vrije man op de vleugels gevonden. Toch kreeg Ajax (even na de 0-1) een prima kans via Tim Correia die zijn kopbal door doelman Kaptijn gepakt zag worden. Urk dicteerde het spel, Ajax moest alle zeilen bijzetten en had het geluk dat Jan Ras doelman Jesper van der Mark tegen kwam in de 12e minuut.
Heel langzaam leek Ajax wat te herstellen van het voetbalgeweld dat in de eerste 20 minuten over De Toekomst raasde. Urk had overigens ook wel wat het geluk van een koploper aan de kont hangen. De 0-2 in de 21e minuut was verdiend, maar andermaal kwam deze ietwat gelukkig tot stand. Een Ajax-verdediger raakte de bal aan waardoor het geen buitenspel was voor de vrijstaande Jarno van Essen die eerst nog op de lat schoot. De rebound daarna was wel raak.

In het vervolg van de eerste helft kreeg Urk vele kansen om de marge te vergroten. Jan Ras, Jarno van Essen, Lucas Schraal en Iede Nentjes lieten het allen na om te scoren of vonden doelman van der Mark op hun pad. Ajax spartelde tegen en speelde helemaal niet zo beroerd, maar het waren de mannen (Urk) tegen de jongens (Ajax). In de 37e minuut was de voorzet van Vincenzo Schep dreigend, maar niemand liep tegen deze strakke voorzet aan. Aan de andere kant lieten Lucas Schraal en Lucas Tol het na om de 0-3 te maken op slag van rust. Na 45 minuten volwassen, gedisciplineerd en mooi voetbal met twee wat lelijke doelpunten van Urk mocht Ajax zijn handen dichtknijpen dat het bij 0-2 was gebleven.

Tweede helft

Ajax begon aan het tweede bedrijf met een prima kans in de 54e minuut. De vrije trap van Vincenzo Schep kon net niet aangeraakt worden met het hoofd door Nino van den Heuvel en dus vloog de bal voorlangs. Toch was het Urk dat meteen weer een antwoord had klaarliggen via Lucas Tol in de 56e minuut die zijn geplaatste schot centimeters naast de paal zag gaan. Hierna verliep het duel wat gezapiger al bleef het boeiend. De urgentie was er wat af bij Urk en dus kon Ajax (met inmiddels Fabian Sporkslede in het veld) langzaam steeds beter in de wedstrijd komen al hadden de bezoekers de regie nog wel in handen.

De wedstrijd kabbelde verder en in de 70e minuut was Sporkslede dicht bij de 1-2 ware het niet dat zijn schot geblokt werd op het laatste moment. Ajax had het beter onder controle en het inbrengen van Fabian Sporkslede in de rust was duidelijk zichtbaar. In zijn geheel kwam het net even overal wat tekort om Urk echt pijn te doen. De koploper vond het wel best, maar speelde daarom wel met vuur omdat Ajax nooit opgaf en in de 89e minuut eerst via Mitchi Huijsman en daarna via Tim Correia twee prima mogelijkheden kreeg om de 1-2 te scoren. Het was voor Urk het startsein om de laatste minuten nog even van zich te laten horen. Eerst was het Jan Ras die doelman van der Mark zag excelleren in de 91e minuut en niet veel later was het Iede Nentjes die zijn schot diep in blessuretijd voorlangs zag gaan.
Na dik 90 minuten boeiend en vermakelijk voetbal kunnen we niet anders concluderen dat Urk net even een maatje te groot was, een stapje verder en daarom was deze middag ondanks de nederlaag zeer leerzaam voor Ajax en moet het de punten maar gaan ophalen bij tegenstanders van een ander kaliber te beginnen volgende week in Tiel bij TEC.

Nawoord

Uiteraard keek trainer Sander Middelbeek vooraf ook uit naar deze middag en was het eens met de vraagstelling of Urk volwassener was dan Ajax. “Urk is gewoon net even verder in bijna alles en dan worden ze ook nog eens gesteund door zo’n vroege goal. Tsja, dan komt deze ploeg alleen maar meer in zijn kracht en mogen wij niet mopperen dat het slechts 0-2 is bij rust al vond ik wel dat er een penaltymomentje tussen zat voor ons. In de rust heb ik gezegd dat wij net zoveel moesten gaan leveren als Urk wil je nog ergens aanspraak op maken. Speel met het mes tussen je tanden en met dezelfde intensiteit. Dat hebben wij zeker laten zien in de tweede helft. Met het invallen van Fabian Sporkslede kwam er ook meer lijn in het spel en waren we beter aan de bal dan voor rust. Urk is tot dusver het beste team waar we tegen gepeeld hebben. Uitstekend op elkaar ingespeeld, al lang bijeen en dat altijd traditioneel goed begint aan de competitie. Dit duel is voor ons een prima les geweest voor de komende wedstrijden. Niet alleen in zijn geheel maar ook individueel. Daar moeten we onze winst uithalen. We zijn vandaag langs de meetlat gelegd en daarom is het prettig dat je al 9 punten hebt want ondanks de nederlaag staan we gewoon nog steeds 5e en gaan we volgende week volle bak in Tiel. We willen blijven meedoen”, sprak de immer positieve Middelbeek.

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

AJAX – URK 0-2 (0-2)
0-1 Lucas Schraal (4.)
0-2 Jarno van Essen (21.)

Scheidsrechter: Daniël Drost
Assistent-scheidsrechters: David Kloekke en Nick Oppedijk