Na een heerlijke bekeravond afgelopen woensdag, waar beide teams vermakelijk voetbal op de mat legden, troffen AJAX en DEM elkaar opnieuw. Kon Ajax op een warme De Toekomst de stijgende lijn doorzetten?

Wedstrijdbeleving door Marcel

DEM liet in het bekerduel bij vlagen prima voetbal zien en ook vanmiddag was de openingsfase veelbelovend voor de Beverwijkers. Vooral Joey Dietz (17 jaar!!!) was een plaag voor Ajax. De technische en rappe buitenspeler liet van zich horen in de 8e minuut, maar doelman Jesper van der Mark was attent waarna de rebound naast werd geschoten door Gillermo Kuling. Ajax antwoordde in de 10e minuut via Mitchi Huijsman die zijn inzet door doelman Dennis Flecken gepareerd zag worden. Even later zagen we een ferme uithaal van Adil Amghar el Yettefti (die de geblesseerde Kenneth Misa Danso verving) die ruim over ging. De leuke en opwindende start van dit duel kreeg in de 15e minuut helemaal glans toen el Yettifti een strakke voorzet gaf waar Daniël van Son net niet bij kon, maar Tim Correia wel bij de tweede paal en zo stond het 1-0. Ajax drukte door en twee minuten later was het Tim Correia die Mitchi Huijsman vrijspeelde. De hardwerkende nummer 9 kon nu eindelijk ook zijn eerste treffer op papier bijschrijven, want de bal verdween in de verre hoek (2-0).

Wederom moest DEM toezien dat het leuk voetbalde, maar dat Ajax slimmer en efficiënter omging met de kansen en dat het als team wat volwassener is. Gek genoeg had Ajax de controle na die 2-0 maar de glans verdween wat uit het spel en dus ging het daarna voor het oog redelijk gelijk op. Pas in de slotfase bloeide Ajax weer wat op. Zo zagen we onder meer een prima schot van Huijsman geblokt worden door Jeroen Schavemaker. DEM had ook nog wat vuurwerk bewaard voor het slot en wie anders dan Joey Dietz zag zijn schot in de 44e minuut net over gaan. In de 45e minuut (na een onreglementaire terugspeelbal) kregen de bezoekers een vrije trap op vijf meter van het Ajax doel en dus was het alle hens aan dek voor Ajax. De harde uithaal die volgde werd door van der Mark gestopt en zo konden de rood-witten de vroege 2-0 voorsprong meenemen naar de kleedkamer.

Tweede helft
Ook na de pauze viel er weinig aan te merken op de dadendrang van onze gasten. DEM zat opnieuw vol energie. Het collectief van Ajax hield echter de rijen gesloten en kwam er zelf ook regelmatig dreigend uit. Zo ook in de 57e minuut toen Twan Verswijveren de bal uit de doelmond schoot na een poging van Mitchi Huijsman. Toch was DEM in de 62e minuut dicht bij de 2-1 toen een indraaiende cornerbal ternauwernood van de doellijn gehaald kon worden. Ajax had het een stuk lastiger. Hoewel gesteund door die 2-0 voorsprong liep allemaal een stuk minder soepel. DEM (dat in de pauze wel wat had veranderd in zijn speelwijze) maakte het Ajax erg lastig en zo was het een echte wedstrijd die wel wat rommeliger verliep.

In het laatste kwartier herpakte Ajax zich enigszins en zo zagen we weer voldoende dreiging van met name Tim Correia die in de 76e minuut zijn voorzet (of bewuste doelpoging?) op de lat zag eindigen. Ruim een minuut later was het andermaal Correia die na een prima steekbal alleen op doelman Flecken mocht afgaan maar laatstgenoemde won dit duel. Hoogtepunt voor doelman Jesper van der Mark was er in de 79e minuut toen hij bij inzetten van dichtbij via Brooklyn van Doorneveld en Bas Arp weigerde te capituleren na uitstekend voorbereidend werk van Joey Dietz.

Ajax behield de controle in de slotfase, maar het vergat in de 85e minuut het duel definitief in het slot te gooien. Na een mooie aanvalsopzet, die begon bij invaller Vincenzo Schep, krulde Tim Correia de bal in het vervolg net naast de paal. De ruim zes minuten durende blessuretijd bracht geen verandering meer in de score en zo behaalde Ajax een prima zege die bij vlagen niet zo soepel verliep als de uitslag deed vermoeden. De Amsterdammers hebben wederom stappen gezet in het smeden van een hecht team en nestelen zich zo voorlopig even in de top 5. Volgende week de ultieme test tot dusver als koploper Urk op bezoek komt.

Nawoord

Trainer Sander Middelbeek:
“Na een zware avond woensdag wisten we wat we konden verwachten waar we ook op ingespeeld hebben. Desondanks hebben we het ons moeilijker gemaakt dan nodig. We startten matig met daarna een goed vervolg. De tweede helft vond ik van onze kant ook matig, maar we hebben ons er doorheen geknokt en dat stemt mij zeer tevreden. Je ziet dat we bezig zijn met een proces en daar gaan we volgende week weer mee verder. Zo bouwen we langzaam door want we zijn er nog lang niet en daarom is 9 uit 4 gewoon lekker en staan we voorlopig in de top 5. Ik besef echter me maar al te goed dat de Derde Divisie gewoon heel taai is met veel duels. Ik koester de punten die we al hebben en kijk reikhalzend uit naar de grotere clubs waar volgende week Urk er één van is. Ik ben echt benieuwd waar we dan staan qua voetbal. Aan de inzet en energie zal het zeker niet liggen van onze kant, want die is volop aanwezig en ook de nummers 12 tot 16 hebben weer een grote bijdrage geleverd vandaag daarin. We zijn met elkaar goed bezig”, sprak Sander tot slot die zich daarna ging storten in het gewoel van de kermis in Volendam.

AJAX – DEM 2-0 (2-0)
1-0 Tim Correia (15.)
2-0 Mitchi Huijsman (17.)

Scheidsrechter: Peter de Waard
Assistent-scheidsrechters: Jasper Westland en Robin Zandstra

Gele kaarten:
AJAX | Adil Amghar el Tettefti, Sander Middelbeek (trainer), Mitchi Huijsman, Tim Correia

DEM
Dennis Flecken, Twan Verswijveren, Bryan Herraez Gallego, Bas Arp, Timo Wolters (70.Brooklyn van Doorneveld), Thom de Vries (70. Mehmet Gencer), Joey Dietz, Gillermo Kuling, Jeroen Schavemaker (57. Sem Blom), Bart Schijvenaars (46. Liban Abdulahi), Daan Koster (85. Jaco Vonk)

AJAX

Jesper van der Mark, Ruben Ligeon (68. Terell Ondaan), Nino van den Heuvel, Roy Deken, Tim Brinkman (82. Bram van Dongen), Fabian Sporkslede, Darren Rosheuvel (82. Kai Heerings), Mitchi Huijsman, Tim Correia, Daniël van Son, Adil Amghar el Tettefti (60. Vincenzo Schep)

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.