De dik verdiende overwinning van vorige week tegen Harkemase Boys (1-0) smaakte naar meer. Voor trainer Sander Middelbeek was deze zege het bewijs dat Ajax stapjes aan het maken is. Kreeg dit een vervolg in het snikhete Haaksbergen op het idyllische sportpark Groot Scholtenhagen?

Wedstrijdbeleving door Marcel

Op het stroeve en warme kunstgrasveld waren beide teams bereidwillig, want het eerste kwartier (met geen grote uitgelezen kansen) was er volop aanvallend voetbal. Zo was het goed toeven in het oosten des lands, te meer daar Ajax gaandeweg steeds beter en verzorgder voetbal ging spelen. De energieke thuisploeg (die nog puntloos was na twee wedstrijden) leek naarmate het duel vorderde wat minder scherp te worden en de dadendrang vanaf aanvang ebde wat weg.

Bij Ajax liep het aanvallend prima. Met verzorgd en volwassen combinatievoetbal werden regelmatig prima aanvallen op de mat gelegd hoewel het eindstation nog wat lastig te vinden was.

In het laatste kwartier, waar Ajax inmiddels de regie volkomen in handen had, leek de 0-1 aanstaande maar het duwtje in de rug (33e minuut) bij Kenneth Misa-Danso bleek voor de uitstekend fluitende scheidsrechter Kuiper (een absolute 10 met een griffel) onvoldoende om de bal op de stip te leggen.

Maar Ajax was los en in de 35e en de 37e minuut kreeg de herboren Kenneth Misa-Danso twee uitstekende kansen op de 0-1, maar beide keren was doelman Bob Peterman de reddende engel voor HSC ‘21. De voorsprong voor de frisse Amsterdammers was een kwestie van tijd geworden en in de 41e minuut was daar de 0-1. Routinier Fabian Sporkslede (die het team geweldig op sleeptouw nam) dribbelde het middenveld in, speelde op het juiste moment op de diepgaande Tim Correia die keurig aannam en beheerst een hoek uitkoos voor de 0-1.

De koek voor rust was nog niet op. De thuisclub was duidelijk even de kluts kwijt, want nog geen twee minuten later belandde de bal, na goed voorbereidend werk van Tim Correia en Daniël van Son, bij de alerte en mee opgekomen Kenneth Misa-Danso die hard de bal in het net ramde voor de 0-2.
De ruststand van 0-2 was verdiend, maar HSC’ 21 kreeg wel wat mogelijkheden en dus was Ajax gewaarschuwd.

Tweede helft

Na de pauze kwam HSC ‘21 furieus uit de startblokken. De drie wissels hadden daar zeker hun aandeel in en dus moest Ajax alert blijven, want Mika Schrijver kreeg in de 49e minuut een prima schietkans die via een Ajax been over ging.

Het was de ideale gelegenheid voor Ajax om het opdringerige HSC ‘21 weg te counteren wat ook in de 51e minuut bijna lukte via Daniël van Son. Toch was de thuisclub nog steeds vol goede moed, want Mika Schrijver en Mo Iallouchen kregen grote kansen op de 1-2.

Ajax maakte een abrupt einde aan het geloof op en beter resultaat voor HSC ‘ 21 door in de 60e minuut via een kiezelharde kopbal te scoren uit een corner van Tim Brinkman. Het was Roy Deken die de 0-3 liet aantekenen. Ajax nam het initiatief als nooit tevoren weer over en dicteerde het spel met zeer volwassen voetbal. De thuisclub, die wat wanhopig werd, probeerde daarna tot tweemaal toe de scheidsrechter te beïnvloeden om voor een penalty te fluiten maar kregen twee keer nul op het rekest van de niet te vermurwen en uitstekend fluitende Bjorn Kuiper.

Ajax leek ruime een kwartier voor tijd een tikkie nonchalanter te worden, want de Ajax defensie dacht dat de bal over de achterlijn zou gaan maar Steff Kaptein dacht daar anders over en ging er vol voor. Zijn voorzet bereikte toch nog invaller Sam Holsink die de 1-3 liet aantekenen.

Maar typerend was dat Ajax ook snel weer een einde maakte aan het geloof op een spannend slot. Fabian Sporkslede bereikte met zijn pass vanaf het middenveld de vrijstaande Kenneth Misa-Danso die beheerst daarna de 1-4 scoorde. Zijn tweede van de middag.

Ondanks dat de wedstrijd gelopen was of misschien daarom ook kreeg de thuisclub toch nog twee geweldige kansen op meer. De foutloze doelman Jesper van der Mark redde echter tweemaal fabuleus op de inzetten van Sam Holsink en Steff Kaptein. Zo behaalde Ajax onder zware omstandigheden weer drie verdiende punten met vooral ook prima voetbal.

Nawoord

Trainer Sander Middelbeek had vlak voor het begin nog zijn selectie gewezen op het feit dat men vooral met het koppie moesten gaan voetballen, want de combinatie kunstgras en de volle zon (29 graden!) zorgden ervoor dat men zuinig met de krachten moest omgaan. “Buiten dat zijn we ook gewoon goed gestart,” sprak de glunderende Middelbeek. “We scoorden ook op twee keer op belangrijke momenten vlak voor rust, maar we hadden gewoon ook de controle over de bal en gaandeweg de eerste helft vorderde. HSC ‘ 21 trok zich ook steeds meer terug op eigen helft wat voor ons ideaal was om zo op zoek te gaan naar openingen. In de pauze heb ik de spelers gewaarschuwd, want je weet dat ze volle bak uit de kleedkamer gaan komen en dus moesten we zeker het eerste kwartier goed doorkomen. Dat lukte en daarna gingen we weer op zoek naar de derde goal. HSC ‘21 is gewoon een hele grote club in het Oosten met voldoende kwaliteiten en als je dan wint op de manier zoals wij deden deze middag …. zo volwassen, slim en vooral effectief dat stemt mij zo tevreden. Voeg de wil en de bereidheid eraan toe die mijn spelers op de mat legde … ja wat wil je dan nog meer?”

Aanstaande woensdag wacht DEM in Beverwijk voor de KNVB-beker. “Wij gaan volle bak, het bekertoernooi is gewoon en mooie uitdaging.”

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

HSC ’21 – AJAX 1-4 (0-2)

0-1 Tim Correia (41.)
0-2 Kenneth – Misa-Danso (43.)
0-3 Roy Deken (62.)
1-3 Sam Holsink (73.)
1-4 Kenneth Misa-Danso (74.)

Scheidsrechter: Björn Kuiper
Assistent-scheidsrechters: Delano Kusters en Gerke Jansen