De eerste negentig minuten voetbal in de 3e Divisie zitten erop. Ondanks de nederlaag in Rijssen vorige week zag trainer Sander Middelbeek aanknopingspunten en perspectieven en dus keken we vol goede moed uit naar de tweede wedstrijd. Op De Toekomst kwam Harkemase Boys op bezoek dat zijn eerste wedstrijd tegen DEM won met 3-1.

Wedstrijdbeleving door Marcel

De start van Ajax was flitsend. Al binnen de minuut liep Mitchi Huijsman net onder een voorzet door van Tim Brinkman. Maar het was wel de opmaat voor meer dadendrang dat in de in de 3e minuut gestalte kreeg toen Roy Deken het middenveld in dribbelde. Via een tussenstation kwam Daniël van Son aan de bal die vervolgens strak voorgaf. Iedereen in het strafschopgebied zag de bal aan de neus voorbijgaan behalve Kenneth Misa-Danso die bij de tweede paal stond en simpel raak schoot (1-0).

Ajax was gedreven. Het was continu net even een fractie eerder bij de bal en dus moesten de Friezen alle zeilen bijzetten. Duidelijk werd wel dat Harkemase Boys ook zin had in een lekker potje voetbal en deze positieve houding was te zien. De omschakelmomenten waren regelmatig niet zonder gevaar. Vooral Stefan Deuling was vaak degene die de voorwaartsen aan het werk zette. Toch kon en moest Ajax in de 18e minuut op 2-0 komen toen Kenneth Misa-Danso diep werd gestuurd en alleen op doelman Dijkstra mocht aflopen. De frivole, snelle en energieke Misa-Danso had iets fraais in gedachten alleen de uitvoering paste niet in dat plaatje waardoor Smit de bal simpel kon tegenhouden.

Even hierna kreeg Ajax bijna de rekening gepresenteerd voor deze misser, maar doelman Jesper van der Mark dook stijlvol naar de hoek op het schot van Deuling en hij redde vlak hierna ook bekwaam op de kopbal van Kian Visser. Rond het half uur was wederom Kian Visser dreigend met zijn schot. Het gaf aan dat, ondanks het betere veldspel van Ajax, Harkemase Boys volop meedeed. Dat bewees opnieuw Deuling in de 35e minuut en Jesper van der Mark opnieuw moest ingrijpen. Ajax liet zich niet onbetuigd. Het veldspel was gewoon prima en het kreeg in de 38e minuut twee uitgelezen mogelijkheden via Tim Correia, maar doelman Smit stond zijn mannetje in twee bedrijven. Het laatste wapenfeit kwam op naam van Gerald Postma die in de 39e minuut net over de Ajax-lat schoot.

Conclusie was een zeer aantrekkelijke eerste helft van beide teams met nog een niet te voorspellen winnaar.

Tweede helft

Ook na de pauze was de eerste kans voor Ajax nadat Tim Correia de bal voorgaf en Tim Brinkman onder de bal door liep. Harkemase Boys deed echter gewoon wat ze ook in de eerste helft deed en antwoordde in de 62e minuut met een riante schietkans van Kian Visser op 1-1. Jesper van der Mark redde andermaal bekwaam waarna de rebound hoog over werd geschoten door Joris Adams.

Naarmate de tweede helft vorderde ging de glans van de wedstrijd er wat van af. Ajax bleef zeer volwassen en uiterst georganiseerd voetballen, maar de dreiging voorin ebde wat weg. Uiteraard moesten de Friezen risico nemen, want minimaal een punt zou al prima zijn in een uitwedstrijd en dus nam de druk wat toe en gingen de Harekieten wat opportunistischer voetballen. Dat was voor Ajax weer de ideale gelegenheid om via snelle omschakelingen toe te slaan wat regelmatig gebeurde echter nog zonder succes.

Met de invallers Vincenzo Schep en Terell Ondaan in het veld kreeg Ajax in de slotfase weer wat kleur terug op de wangetjes. Zo zagen we de dadendrang van Ondaan in de 77e minuut bijna beloond worden met de 2-0. Zijn schot in de korte hoek werd uitstekend door doelman Smit tot corner verwerkt.
De absolute slotfase was spannend, maar Ajax gaf bijna geen krimp meer ondanks verwoede pogingen van de tegenstander. Met een prima organisatie bleven de Ajacieden (ondanks dik vijf minuten blessuretijd) fier overeind en zo werd op basis van een goede eerste en een solide tweede helft de eerste drie punten binnengehaald.

Nawoord

Trainer Sander Middelbeek kwam na afloop nog even terug op zijn laatste woorden van vorige week: “Ik wist dat we meer in huis hadden, maar het kwam er toen nog niet uit. Vanmiddag dus wel, na een week waarin we goed gewerkt hebben op de training. We zijn weer een stapje verder maar er moeten absoluut nog meer stapjes volgen. De start was vanmiddag gewoon uitstekend in vergelijking met vorige week met de kansen en een doelpunt. Ondanks de prima eerste helft zie je toch weer een fase met een dipje wat dan weer heel veel arbeid kost om daar weer bovenop te komen wat uiteindelijk lukte. Dat resulteerde dan weer in diverse mogelijkheden die we voor rust vergaten te verzilveren om zo comfortabeler te gaan rusten. De tweede helft verliep inderdaad wat moeizamer. Toch hadden we mogelijkheden, maar we waren gewoon minder dominant aan de bal dan in de eerste helft. Je weet dat de bezoekers dan gaan prikken om het maar zo te zeggen, maar we bleven zelf ook dreigend in de omschakeling. Overall ben ik tevreden over de totale groep vanmiddag. Iedereen krijgt zijn rol binnen het team en daar moeten ze het mee doen. Dan zie je een aantal spelers die het voortouw dan gaan nemen en dat stemt mij tevreden. Ja, we hebben het binnen en buiten het veld goed georganiseerd. Dat kost tijd en energie, iedereen draagt zijn steentje bij met en zonder aanvoerdersband wat resulteert dat deze groep naar elkaar aan het toe groeien is. Het is ook inherent aan een nieuw team smeden. Volgende week zondag gaan we naar Haaksbergen (HSC’21) waar we hopelijk deze lijn kunnen doortrekken. We beginnen gewoon weer op 0-0 dus we zullen opnieuw moeten gaan strijden voor de drie punten, maar daar heb ik alle vertrouwen in.”

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

AJAX – HARKEMASE BOYS 1-0 (1-0)

1-0 Kenneth Misa-Danso (3.)

Scheidsrechter: Stan Smit
Assistent-scheidsrechters: Jeroen Eimers en Thimo Deden

Gele kaarten: Kai Heerings en Fabian Sporkslede (beiden Ajax), Pim Betzema (Harkemase Boys)