Welkom seizoen 2024-2025 en welkom terug trouwe lezers. Andermaal ga ik u dit seizoen een beleving geven (en geen verslag!) van de gespeelde wedstrijden van onze Zaterdag 1. Ajax is terug in de Derde Divisie en mocht na een onrustige voorbereiding aftrappen in Rijssen bij het gastvrije Excelsior ’31 dat ook weer teruggekeerd is op dit niveau.

Wedstrijdbeleving door Marcel

In de wetenschap dat de voorbereiding van Ajax gekenmerkt werd door blessures en vele afwezigen waren we reuze benieuwd waar de vernieuwde ploeg van trainer Sander Middelbeek inmiddels stond. Ajax begon na de aftrap voortvarend en loste via Daniel van Son direct het eerste schot op doel. Doelman Kevin Reimink redde bekwam. Hierna speelde de thuisploeg, op het schitterende complex De Koerbelt, fris en overtuigend tegen Ajax (waar Roy Deken geschorst was en Kenneth Misa-Danso wegens privé- omstandigheden afwezig was) en vooral met veel enthousiasme. Ajax moest duidelijk even grip op het duel krijgen en na wat losse flodders kwam Excelsior in de 9e minuut al op voorsprong. Het was Givan Werkhoven die vanaf rechts de bal naar binnen plaatste op de mee opgekomen Patrick Maneschijn die door en woud van benen raak schoot 1-0. Een minuut later had Rick Hemmink de score al kunnen verdubbelen, maar zijn schot ging rakelings naast het doel van doelman Jesper van der Mark.

Ajax moest regelmatig toezien hoe Excelsior ‘31 vrij gemakkelijk het middenveld overstak om zo de voorwaartsen te bedienen. Toch kreeg het in de 16e minuut een schotkans via Vincenzo Schep die in
kansrijke positie hoog overschoot na een vloeiende aanval. Ajax bleef stoïcijns zoeken naar mogelijkheden en de opbouw zag er in balbezit en tot het strafschopgebied verzorgd uit, maar het vervolg was er vaak niet. Toch deden beide teams niet echt veel onder voor elkaar, alhoewel het totale plaatje bij Excelsior ‘31 er wat beter uit zag.

In de 29e minuut kreeg Excelsior ‘31 loon naar werken en dat was typerend voor het wedstrijdbeeld. Ajax-verdediger Nino van den Heuvel zette een sliding in om Givan Werkhoven van de bal te krijgen, maar met wat geluk en doorzettingsvermogen kreeg Werkhoven de bal weer onder controle en schoot in de korte hoek de 2-0 binnen. Op dat moment een mooi voorbeeld van net even iets meer uit de wedstrijd willen halen.

In de 36e minuut was het Rick Hemmink die de vuisten vond van doelman Jesper van der Mark waarna de rebound door Soumaoro Coplan hard en rakelings naast werd geschoten. Nee, Ajax kwam qua veldspel niet eens zo slecht voor de dag in de eerste helft maar het was niet krachtig genoeg wat de Amsterdammers lieten zien. Spits Mitchi Huijsman kwam amper in het stuk voor en zo was daar de verdiende 2-0 ruststand.

Tweede helft
Na de pauze zagen we de eerste mogelijkheid voor de thuisploeg in de 55e minuut toen Givan Werkhoven zijn schot geblokt zag worden. Ajax kreeg ruim twee minuten later de ideale kans op een doelpunt via een vrije trap. Een prima plek voor Tim Correia. De bal werd echter via doelman Reimink tot corner verwerkt en zo was Ajax opeens dreigend, want Excelsior kreeg de bal niet weg en Ajax rook zijnkansen. Even hierna leek het erop dat de bal op de stip gelegd kon worden toen Correia over het been ging na een overtreding van Werkhoven, maar het was in de ogen van de scheidsrechter iets te geforceerd. Oordeelt u zelf bij het bekijken van de samenvatting.

Ajax liet eindelijk zo wat meer smoel zien in het Oosten des lands en scoorde ook in die tweede helft aan de bal een voldoende, maar opnieuw (al was het iets beter) was de stootkracht voorin te broos. De thuisclub, dat lang niet meer zo vloeiend voetbalde als voor rust, kon daardoor eenvoudig overeind blijven en de 2-0 zo richting de 90e minuut gaan trekken. Toch zat er nog wat venijn in de staart van Ajax, want we zagen we in de 89e minuut het schot van Mitchi Huijsman geblokt worden door Stijn Beverdam. In blessuretijd mocht Ajax via invaller Younes el Morabet nog een vrije trap nemen die in één keer op doel werd afgevuurd. Doelman Kevin Reimink had misschien wat anders in gedachten, maar het zwabberende schot verraste de doelman en zo kwam Ajax terug tot 2-1. Uiteindelijk was de resterende tijd te kort voor een offensief. Zo leed Ajax, na alle plussen en minnen te hebben op- en afgetrokken, een toch wel verdiende nederlaag maar wel hopelijk één met perspectieven voor de toekomst.

Nawoord

Voordat onze trainer Sander Middelbeek zijn visie gaf op de wedstrijd blikte Sander nog even terug op de voorbereiding. “Ik heb daarin nuttige en leuke wedstrijden gezien die mij inzicht hebben gegeven van onze mogelijkheden, maar de rode draad is en blijft de absentie van vele spelers door diverse redenen wat duidelijk zijn invloed heeft gehad. Het was net even iets te veel van het goede.”

Sander beaamde dat Ajax matig aan het duel begon. “De 1-0 was daar een schoolvoorbeeld van. Maar voetballend pakten we de draad goed op, echter de eindpass was niet goed genoeg. Net als je denkt we hebben het redelijk onder controle krijg je weer een tegendoelpunt die in mijn ogen ongelukkig was. Dan moet je weer de draad zien oppakken, wat we ook wel deden. Overall was de voorsprong van Excelsior ‘31 verdiend. De tweede helft vond ik licht in ons voordeel verlopen. We krijgen wat mogelijkheden en misschien wordt ons wel een strafschop onthouden. De scheids- en de grensrechter stonden er bovenop. We zijn voor de goal niet dodelijk genoeg geweest. De kansjes die je krijgt moet je killen en dat gebeurde niet. Helaas viel de fraaie 2-1 te laat om nog iets te forceren. We hebben vanmiddag in ieder geval een belangrijke fysieke stap gemaakt die ook nodig was. Daarom heb ik er vertrouwen in dat we zaterdag (thuis tegen Harkemase Boys) er beter voorstaan. Ook in de wetenschap dat ik weet wat we achter de hand hebben, denk aan de spelers die er nog niet bij waren.” Daarover wilde de trainer niet nog meer kwijt, want dat is niet goed voor het teamproces.

EXCELSIOR ’31 – AJAX 2-1 (2-0)

1-0 Patrick Maneschijn (9.)
2-0 Givan Werkhoven (29.)
2-1 Younes el Morabet (94.)

Scheidsrechter: Maarten Spoon
Assistent-scheidsrechters: Floris Smit en Kevin van Egmond

Gele kaarten: Givan Werkhoven en Vincent Schmidt (Excelsior ’31), Terell Ondaan (Ajax)